Što učiniti ako uši strše

Svatko ima različite osjećaje o određenim fizičkim značajkama. Uši nisu iznimka. Dvije osobe mogu gledati u isti par ušiju, pri čemu jedna osoba vidi uši koje izgledaju lijepo, dok druga smatra da previše strše.

Može biti odstojeća i jedna uška, a može se operirati u bilo kojoj dobi.  Česta je deformacije ušiju kao posljedica bavljenjem nekim sportovima kao što su hrvanje i MMA. Kod operacije ušiju najvažnija stvar je da obje uške budu simetrične!

Što su stršeće uši?

Ako vam uši strše više od 2 centimetra – smatra se da strše.

Zašto uši strše?

Većina deformiteta uha je kongenitalna (prisutna od rođenja).

Glavni uzroci stršanja ušiju su:

  • Nerazvijen antihelikalni nabor. Vanjski dio vašeg uha ima oblik slova C. Unutar C možete vidjeti nešto što izgleda kao slovo Y. Donji dio Y je antiheliks
  • Previše hrskavice u školjki. Uljna školjka je dio uha u obliku zdjelice koji gura uho od glave.
  • Kombinacija. I višak školjke i gubitak antihelikalnog nabora doprinose stršećem izgledu ušiju.

Liječenje stršećih ušiju

Ako se stršeće uši dijagnosticiraju prije nego što beba napuni tri mjeseca, kalupi za uši mogu se zalijepiti na bebine uši. Ovi će kalupi, kada se primjenjuju u dovoljno mladoj dobi, preoblikovati bebine uši bez operacije. Ovaj tretman obično traje oko šest do osam tjedana i zahtijeva tri do četiri posjeta. Za starije bebe, malu djecu i odrasle koji žele da im uši manje strše, jedina druga opcija je operacija. Zove se otoplastika, a poznata je i kao pričvršćivanje uha. Većina liječnika će pričekati dok dijete ne napuni najmanje pet godina prije izvođenja otoplastike jer je ušna hrskavica prije te dobi mekana i slaba. Često se otoplastika planira za vrijeme prije nego što dijete navrši sedam godina. To je dob kada se se zadirkivanje zbog izgleda značajno povećava. Nakon otoplastike, glomazni zavoj se koristi za pomoć pri zacjeljivanju te za zaštitu i udobnost. Obično se taj zavoj skida za tjedan dana ili manje, dok oteklina obično traje jedan do dva tjedna. Tri mjeseca nakon operacije, vi ili vaše dijete ćete svake večeri nositi traku za glavu kako biste poduprli svoje ili svoje uši. Uši koje strše mogu biti žarište zadirkivanja, posebno za djecu. Ovo zadirkivanje može imati štetan učinak na samopouzdanje.

Tijekom prva dva mjeseca života roditelji mogu svojoj bebi preoblikovati uši kalupima. Nakon dva mjeseca, jedini trajni način da smanjite koliko vam strše uši je operacija. Korekcija ušiju (otoplastika) jedna je od najčešćih operacija u estetskoj kirurgiji. U predjelu ušne školjke i ušne resice moguće su razne deformacije. Često se mogu razlikovati veličine ušnih školjki kao i stupanj onoga što kolokvijalno nazivamo „klempavosti“.

Ponekad jedno uho ima veliko odstupanje, a drugo manje, ili ga uopće nema. Klempavost ušiju (med. otopostaza) predstavlja najčešći oblik nepravilnosti i vidljiv je gotovo od rođenja. Klempave uši ne prave funkcionalne smetnje, ali često predstavljaju estetski problem koji posljedično vodi u sniženo samopouzdanje.  Da bi se ovi problemi izbjegli, poželjno je da se zahvat korekcije ušiju izvrši prije puberteta, a zahvatu se može pristupiti već u uzrastu od 6-7 godina. Ovo ne isključuje mogućnost operacije u odrasloj dobi, niti umanjuje postoperativnu efikasnost, naprotiv-iza nas je pregršt odraslih pacijenata prezadovoljnih rezultatom otoplastike.

U Poliklinici Help možete dobiti besplatno prvo savjetovanje kako bi naš specijalist utvrdio treba li vam uopće operacija te kako bi vam iznio cijeli tijek zahvata. Povratak društvenom životu moguć je vrlo brzo nakon operacije. Nekoliko tjedana poslije operacije ne bi trebalo prakticirati bavljenje sportom. Osim blagog naknadnog krvarenja, otoka i minimalnih bolova, sve uobičajene komplikacije, poput infekcija i sl, su veoma rijetke. Ukoliko se izlažete jakom suncu, savjetujemo nanošenje krema sa visokim zaštitnim faktorom, kako bi se spriječili neželjeni efekti poput hiperpigmentacije ožiljaka.Sršeće uši ili klempave uši problem je koji je rješiv, a iza sebe možete ostaviti sve neugodnosti koje ste upravo zbog njih imali ili ih prevenirajte ukoliko je klempavost nešto što primjećujete kod vlastitog djeteta. Javite nam se s povjerenjem!