Sve što trebate znati o botoxu

Botox je najkorišteniji minimalno invazivni kozmetički zahvat.

Botox je brz i relativno bezbolan postupak koji minimalizira vidljive znakove starenja. Ako vam se ne sviđa ideja da odete pod nož kako biste skinuli godine s lica, botoks je savršena alternativa.

S obzirom da je botoks neurotoksin koji djeluje na mišiće lica, ne treba ga olako shvatiti. Uz malo istraživanja i pripreme, možete donijeti informiranu odluku o tome je li ovaj postupak pravi za vas.

Prikupili smo 10 stvari koje biste trebali znati prije nego što dobijete injekcije botoksa. Nastavite čitati kako biste saznali više.

Konzultacije su važne

Prije dobivanja Botoxa, konzultirajte se.

U Poliklinici Help naš će vas doktor zamoliti da se nasmiješite, namrštite i podignete obrve. Ovi izrazi nam pokazuju kako se vaše lice prirodno pomiče kako bi mogli pravilno staviti injekcije.

Savjetovanje također treba uključivati ​​sveobuhvatnu procjenu zdravlja. Osoba koja daje injekcije morat će znati uzimate li lijekove koji mogu djelovati s botoxom.

Različiti troškovi

Botox se puni ili po jedinici ili po području tretmana.

Cijena također može varirati ovisno o kvaliteti upotrijebljenog botoxa, o tome da li ga primjenjuje dermatolog kao i o tome gdje se ordinacija nalazi.

Moguće nuspojave

Cijena vam ne bi trebala biti glavna briga dok tražite tretman botoksom. Važnije je pronaći doktora koji vam to zna i može izvesti na adekvatan način.

To je zato što postoje komplikacije koje mogu nastati zbog botoksa ako se ne ubrizga ispravno. Otok i glavobolja smatraju se normalnim nuspojavama, no postoje i one koje imaju dugotrajniji učinak.

Ako se Botox ne ubrizga ispravno, može se nenamjerno proširiti na mišiće vašeg lica i uzrokovati opuštenost ili spuštanje kapka.

Modrice su normalne

Botox se ubrizgava neposredno ispod površine kože tankom iglom. Što znači da obično ne rezultira modricama na isti način kao fileri.

Ponekad igla pogodi krvnu žilu i uzrokuje modrice. Oni obično izblijede sami od sebe za nekoliko dana. Neki pružatelji usluga nude liječenje modrica sljedećeg dana. Oni će razbiti modricu laserskim tretmanom i modrica će nestati u roku od 24 sata.

Vjerojatnije je da ćete doživjeti blago crvenilo i oteklinu nego modricu. Obično to nestane nekoliko sati nakon injekcije i možete se odmah vratiti svojim dnevnim aktivnostima (uz nekoliko iznimaka).

Njega poslije je ključna

Koje su iznimke za povratak vašoj svakodnevnoj rutini?

Neurotoksinu ubrizganom u vaše mišiće treba vremena da se smiri. To zahtijeva da ne stavljate šminku na to područje i izbjegavate dodirivanje lica, ležanje i vježbanje.

Bilo koja od ovih aktivnosti mogla bi uzrokovati širenje toksina na nenamjerna područja i oslabiti njegove učinke.

Nemojte čak ni letjeti nekoliko dana nakon botoksa. Pritisak može negativno utjecati na toksine i njihovo kretanje ispod površine vaše kože.

Botoks ne traje vječno

Za razliku od kirurških zahvata, injekcije Botoxa nisu trajne.

Primijetit ćete rezultate u roku od 3 dana, ali može proći i do 2 tjedna dok se puni učinak ne pokaže.

Koliko traje različito je za svakoga. Većina injekcija traje između 3 i 6 mjeseci, a prosjek je 4.

Također ovisi o tome koja su područja ubrizgana i koliko je jedinica korišteno. Važna je i kvaliteta botoksa.

Ako ste imali bilo kakve komplikacije, botoks nije reverzibilan. Morate pričekati dok neurotoksin nestane prije nego te nuspojave nestanu.

Botox je preventivni tretman

Dok dođete u rane 20-e ili kasne 30-e, možda već primjećujete bore na mišićima. Neki od njih vidljivi su samo kada pomaknete lice, a drugi bi mogli početi izgledati trajnije.

Botox opušta mišiće. Što su ti mišići opušteniji, to se manje kreću stvarajući bore i bore.

Tako injekcije botoxa mogu spriječiti pogoršanje linija i bora. Ali to također znači da ćete ga morati nastaviti koristiti za željeni rezultat.

Više od bora

Što se više istraživanja provodi, pronalazi se više upotreba botoksa. Osim što lice čini mladolikim, botoks dokazano pozitivno utječe na spazam mišića, migrene, depresiju pa čak i na znojenje.

Neki od ovih tretmana još su u ranoj fazi istraživanja, pa biste trebali razgovarati sa svojim stručnjakom o tome jeste li kandidat.

Odlučite želite li punilo

Filer se može koristiti za konturiranje i volumen lica i usana. Ove se injekcije stavljaju ispod površine kože kako bi doslovno ‘popunile’ linije i bore i revitalizirale vašu kožu.

Punilo se često koristi u kombinaciji s injekcijama Botoxa jer pokriva područja koja Botox ne pokriva. Punila za suzne kanale, punila za obraze, punila za nos, punila za ispod očiju i punila za bradu mogu učiniti da vaš Botox izgleda još bolje.

Osim kolagena, filer traje između 6 i 18 mjeseci.

Više o pomlađivanju lica

Vidljivi znakovi starenja mogu utjecati na vaše samopouzdanje. S minimalno invazivnim postupcima poput Botoxa, možete vratiti svoj mladenački sjaj i vratiti tu snagu. Ali botoks nije jedina metoda za smanjivanje bora, oblikovanje lica i vraćanje volumena opuštenoj koži.

Druge estetike lica poput filera i zatezanja nitima mogu vam oduzeti godine s lica. Koristite ih samostalno ili ih kombinirajte s injekcijama Botoxa kako biste postigli nevjerojatne, obnavljajuće rezultate koji će trajati od 3 do 18 mjeseci.

Što će se dogoditi s vašim licem kada jednom prestanete s ovim tretmanima?

Nerijetko se javlja mišljenje da se jednom, kada botox i fileri popuste i odlučite prestati s ovim tretmanima, javljaju vrlo negativne posljedice poput naglog starenja lica, „razvučenih“ usana, pada tonusa. Poznavajući način djelovanja filera i botoxa, lakše je razumjeti što se zapravo događa jednom kada prestanete s tretmanima. Filerima se u kožu unosi velika količina hijalurona. Apliciranjem filera potiče se stvaranje novog kolagena, a više kolagena znači i bolju elastičnost kože. Kada jednom prestanete s filerima, koža ne postaje „gora no ikad prije“. Fileri su biokompatibilni i biorazgradivi, stoga nakon nekog vremena samo „prestanu djelovati“, a posljedice koje za sobom ostavljaju svakako nisu one poput „naglo ostarjelog izgleda“. Naime, nakon prestanka djelovanja, lice se ne vraća naglo u prijašnje stanje, već lagano prirodno gubi hijaluron, a poboljšana elastičnost kože svakako je dugotrajna pozitivna posljedica filera.

Dugotrajnom primjenom botoxa, mišići se „uspavljuju“ čime se onemogućuje produbljivanje bora, a svaki sljedeći put potrebna je manja doza (kao i kod filera). Istraživanje u kojem je jednoj grupi apliciran botox, a drugoj placebo, pokazalo je dugoročne pozitivne učinke: nakon dvije godine, kada je odavno nestala učinkovitost botoxa, u botox-grupi i dalje su obrve ispitanika bile značajno podignutije nego u placebo grupi. Osim toga, nakon tretmana botoxom, stanje kože bilo je dugoročno bolje – poboljšana elastičnost i kolagen. Takvi su učinci dugotrajno pozitivni – „tretirana“ lica uvijek će starjeti sporije i izgledati mlađe nego što bi to bio slučaj da tretmani nisu napravljeni.

Čak su i istraživanja potvrdila da mišljenja o „razvučenim usnama“, naglo ostarjelom licu i negativnim nuspojavama nisu točna. Brojne studije provedene na ovu temu (mahom u Velikoj Britaniji, Americi i Europi) dokazuju da osobe koje koriste tretmane botoxa i filera imaju dugoročnu korist, zdraviju kožu i mladolik izgled, čak i nakon niza godina nakon što prestanu posjećivati ordinacije estetske medicine. Neka istraživanja pokazala su da koža pregledana pod mikroskopom čak 5 godina nakon tretmana filerima ili botoxom i dalje izgleda zdravije, elastičnija je i s više kolagena nego ona kod osoba iste dobi koje nisu učinile niti jedan tretman.

Obratite nam se s povjerenjem!