Visoke pete – da ili možda ipak ne

Da, moderne su. Ali koliko god vaš omiljeni par visokih potpetica bio sladak i moderan, to ne umanjuje rizik koje one nose prema vašim stopalima i tijelu. Cipele koje dugo drže stisnute prste mogu uzrokovati ozbiljne probleme s vašim stopalima. Dakle, prije nego što isplanirate svoju najbolju odjeću s visokom petom, razmislite o razgovoru s pedijatrom koji vas može uputiti u rizike nošenja ove vrste cipela.

Bol u zglobovima

Možda ste navikli osjećati bol u stopalima i prstima nakon dugog dana hodanja u štiklama, ali ovo može biti samo početak. Budući da pete nemaju jastučiće u sebi kao druge cipele, vaši gležnjevi i koljena podnose najveći udar dok hodate. Također, budući da cipele onemogućuju rotiranje stopala na prirodan način, vaša stopala ostaju u ravnom i neprirodnom položaju. To dovodi do dodatnog stresa za vaše zglobove i može čak povećati simptome artritisa.

Žuljevi

Nisu nužno opasni osim ako postanu dovoljno duboki da vrše pritisak na živce. Međutim, žuljevi nisu najatraktivniji kada ljeti želite nositi svoje štikle s remenčićima. Kada stalno nosite potpetice, prsti su pod velikim pritiskom, osobito u štiklama sa šiljastim prstima. Trljanje i pritisak mogu uzrokovati stvaranje žuljeva.

Bol u donjem dijelu leđa

Nošenje štikli nije tako loše ako možete neko vrijeme sjediti (iako ni to nije dobra opcija). Međutim, kada idete na događaj i trebate se družiti i šetati cijelu večer, to uzrokuje da vam se zdjelica gura prema naprijed. Ovo stavlja značajan pritisak na donji dio leđa. Što dulje nosite štikle dok stojite i hodate, to će bolovi ujutro biti jači. Ako osjećate bilo koju vrstu boli u stopalima, dogovorite termin kod našeg dr. Buljubašića.

Pritisak na prste

Na trenutak razmislite o položaju svojih stopala kada nosite štikle. Vaši nožni prsti primaju većinu pritiska dok se guraju u prednji dio cipele, što smanjuje pritisak s vaše pete. U ravnim cipelama taj bi pritisak bio raspoređen po cijelom stopalu. S vremenom to može uzrokovati neravnotežu i zapravo može istrošiti prirodnu podstavu na podlozi vašeg stopala. Bez ove prirodne podstave, nošenje potpetica može postati bolno.

Urasli nokti

Linija vaših nožnih prstiju ima kut u odnosu na njih, ali kada pogledate oblik pete, nema puno prostora da stanu svi prsti. Vaši mali i veliki nožni prst su pod najvećim pritiskom i to na kraju može uzrokovati da nokti ovih prstiju urastu prema unutra. Ako se ne liječe, urasli nokti mogu uzrokovati infekcije.

Ako se jednostavno ne možete odvojiti od svojih potpetica, razmislite o ovim savjetima:

  • Umjesto toga nosite štikle s platformom.
  • Odaberite marku koja nudi udobnost.
  • Nosite štikle samo tri sata u komadu.
  • Razmislite o dotjeranijem ravnom kroju prije potpetica.
  • Koristite ortopedske jastučiće koji će vam dodati udobnost i potporu.

Zdravlje stavite ispred modnih trendova.