Ortopedski problemi kod djece

Ortopedski problemi kod djece su česti. Mogu biti kongenitalni, razvojni ili stečeni, uključujući one infektivnog, neuromuskularnog, nutritivnog, neoplastičnog i psihogenog podrijetla. Neki od uobičajenih poremećaja uključuju one iz dolje navedenih područja.

Mnoga mala djeca imaju pognute noge (genu varum), ravna stopala, koljena koja kucaju (genu valgum), hodaju na prstima unutra, van prstiju ili hodaju na prstima.

Često se, kako djeca rastu, ova stanja mogu sama popraviti bez liječenja.

Noge u ox

Pramčane noge (genu varum) su savijanje nogu prema van od koljena prema dolje. Uobičajena je kod dojenčadi i, u mnogim slučajevima, samo se ispravlja kako dijete raste.

Koji su znakovi i simptomi ox nogu?

Krive noge obično ne smetaju maloj djeci jer to stanje ne uzrokuje bol ili nelagodu. Roditelji bi se mogli brinuti zbog izgleda djetetovih nogu ili nespretnog hodanja. Ali poprečne noge ne utječu na sposobnost djeteta da puže, hoda ili trči.

Ponekad djeca s pognutim nogama mogu hodati s nožnim prstima usmjerenim prema unutra (što se naziva uvlačenje ili golubji prsti) ili se mogu često spotaknuti i djelovati nespretno. Ovi se problemi općenito rješavaju kako dijete raste.

Ako stanje potraje u tinejdžerskim godinama, može uzrokovati nelagodu u gležnjevima, koljenima ili kukovima.

Ravna stopala

Većina beba rađa se s ravnim stopalima i razvijaju lukove kako rastu. Ali kod neke djece luk se nikada u potpunosti ne razvije. Ravno stopalo obično nije razlog za brigu i ne bi trebalo ometati bavljenje sportom. Ponekad će liječnici preporučiti umetanje nosača luka u cipele kako bi se ublažila bol u stopalu.

Ravna stopala mogu biti uzrokovana:

 • zategnutom Ahilovom tetivom (“zategnute petne vrpce”)
 • problemima s mišićima
 • problemima s formiranjem kostiju stopala

Djeca s nekim vrstama genetskih poremećaja (kao što je Downov sindrom ili osteogenesis imperfecta) mogu imati ravna stopala.

In-prsti (golublji prsti)

Bebe mogu prirodno okrenuti noge dok ne počnu stajati. Ali kako stare, neki bi mogli hodati sa stopalima okrenutim prema unutra. Obično ne ometa hodanje, trčanje ili sport i često prestaje samo od sebe dok djeca odrastaju u tinejdžerske godine.

Koji su znakovi uvlačenja nožnih prstiju?

Djeca s in-prstima hodaju ili trče s jednom ili obje noge okrenute prema unutra. Roditelji bi mogli primijetiti nespretan stil hodanja ili trčanja ili da se donji dio djetetovih cipela ne istroši ravnomjerno. Pipanje unutar nožnih prstiju obično nije bolno, ali ponekad može uzrokovati da se dijete spotakne i padne.

Što uzrokuje golublje prste?

Većina male djece s nožnim prstima ga ima jer:

 • Lagano uvijaje potkoljenice čini stopala okrenutim prema unutra.
 • Lagani zaokret u bedrenim kostima čini stopala okrenutim prema unutra.
 • Zakrivljena stopala čine prste usmjerenima unutra.

Kako dijete raste u maternici, neke se kosti moraju malo uvijati kako bi stale u mali prostor. Te se kosti odmotaju tijekom prvih nekoliko godina života kako djeca rastu. Ali kod neke djece potrebno je više vremena da se dogodi.

Knock Knees

Mnoga djeca imaju “kucanje” koljena (genu valgum) u dobi od 3 do 6 godina. Tretman gotovo nikad nije potreban jer se noge obično ispravljaju same od sebe.

Roditelji obično primjećuju kako se koljena nogu djeteta dodiruju. Mogli bi se brinuti da će se njihovo dijete spotaknuti i pasti.

Što uzrokuje lupanje koljena?

Normalan rast i razvoj kostiju kada su djeca stara oko 2-4 godine mogu uzrokovati da se koljena okreću prema unutra.

Rijetko, lupanje koljena koje počinje ili se pogoršava nakon četvrte godine može biti uzrokovano zdravstvenim problemom. Na primjer:

 • Zarasli prijelom u području rasta jedne od kostiju oko koljena može uzrokovati okretanje koljena prema unutra.
 • Rahitis je problem rasta kostiju uzrokovan nedostatkom vitamina D ili kalcija. To je danas mnogo rjeđe nego u prošlosti. Može se liječiti vitaminom D i dodacima kalcija.
 • Zdravstveni problemi zvani displazije, s kojima se neka djeca rađaju, mogu utjecati na rast kostiju.
 • Prekomjerna težina može utjecati na rast kostiju.
 • Tumor u kosti noge može dovesti do toga da se koljeno okrene prema unutra.

Prsti prema van

Prsti prema van je kada su stopala usmjerena prema van dok hodate. To se događa velikom broju djece dok uče hodati. Nije bolno i obično postaje bolje kako djeca rastu.

Koji su znakovi izvlačenja nožnih prstiju?

Djeca s out-toeing hodaju ili trče s jednom ili obje noge. Roditelji bi mogli primijetiti nespretan stil hodanja ili trčanja ili da se donji dijelovi cipela ne troše ravnomjerno. Kretanje nožnim prstima prema van često ne uzrokuje bol, ali ponekad može uzrokovati da se dijete spotakne i padne.

Što uzrokuje izvlačenje nožnih prstiju?

 • Lagano uvijanje potkoljenice čini stopala iskrivljenima.
 • Lagani zaokret u bedrenim kostima čini stopala izokrenutima.
 • Ravna stopala (s niskim ili nedostajućim svodom) čine da izgleda kao da su stopala okrenuta prema van.
 • Postoji problem s kukovima (ovo je rijetko).

Kako dijete raste u maternici, neke se kosti moraju malo uvijati kako bi stale u mali prostor. Te se kosti odmotaju tijekom prvih nekoliko godina života kako djeca rastu. Ali kod neke djece potrebno je više vremena da se dogodi.

Hodanje na prstima

Hodanje na prstima uobičajeno je kod male djece dok uče hodati. Često nestaje do dobi od 2 godine, ali kod neke djece traje i dulje. Ako inače zdravo dijete nastavi ovako hodati, liječnici bi mogli preporučiti fizikalnu terapiju.

Što uzrokuje hodanje na prstima?

Djeca bi mogla hodati jer:

 • Uče hodati.
 • Imaju čvrste mišiće potkoljenice.
 • Ahilova tetiva im je napeta.
 • Imaju neurološki poremećaj (kao što je cerebralna paraliza ili autizam).
 • Imaju mišićnu distrofiju, koja oštećuje mišiće.

Ponekad razlog hodanja na prstima nije poznat.

Koje probleme može uzrokovati hodanje na prstima?

Hodanje na prstima može povećati vjerojatnost pada djeteta.

Naš dr. Buljubašić može dijagnosticirati ortopedska stanja vašeg djeteta te u Poliklinici Help možete dobiti svu potrebnu pomoć kako bi vaše dijete imalo zdrav i siguran hod.