Važnost redovnog sistematskog pregleda

Sistematski pregled rutinski je pregled kojeg možete dogovoriti s našim dr. Buljubašić kako biste provjerili cjelokupno zdravlje vašeg organizma.

Sistematski pregled nerijetko je nešto na što ljudi sami zaborave. Ne smatraju ga dovoljno važnim i ne nalazi se visoko na njihovoj ljestvici prioriteta.

No, sistematskim pregledima možemo prevenirati brojne bolesti ili na vrijeme uvidjeti određena nezdrava stanja koja se, ako se otkriju i liječe na vrijeme, mogu u potpunosti ukloniti.

Ne morate biti bolesni da biste otišli na sistematski pregled. Što više – na sistematski pregled trebali biste ići jednom godišnje. On bi trebao biti dio vaše higijene zdravlja.

Sistematski pregled može biti i sjajna prilika da porazgovarate s doktorom te prođete kroz promjene ako ste ih primijetili i ako ih imate. To je uvijek dobar trenutak za „provjeru stvarnosti“. Ponekad se možete osjećati najbolje, a vaša krvna slika pokaže ipak nešto drugačiju sliku.

Postoje različiti pregledi koje može obuhvatiti vaš sistematski pregled. Ovisno o vašoj dobi ili medicinskoj ili obiteljskoj anamnezi, naš vam dr. Buljubašić može preporučiti dodatno testiranje.

Svrha godišnjeg sistematskog pregleda

Sistematski pregled pomaže doktoru utvrditi opće stanje vašeg zdravlja. Pregled vam također daje priliku razgovarati s doktorom o bilo kakvoj stalnoj boli ili simptomima koje doživljavate ili bilo kojim drugim zdravstvenim problemima koje biste mogli imati.

Sistematski pregled se preporučuje najmanje jednom godišnje, posebno kod osoba starijih od 50 godina. Sistematski pregledi služe za:

 • provjeriti moguće bolesti kako bi se mogle rano liječiti
 • identificirati sve probleme koji bi mogli postati medicinski problemi u budućnosti
 • ažurirati potrebne imunizacije
 • osigurati da održavate zdravu prehranu i rutinu vježbanja
 • izgradite odnos sa svojim doktorom

Ovi su pregledi također dobar način za provjeru kolesterola, krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Ove razine mogu biti visoke, a da nikada ne pokažete nikakve znakove ili simptome. Redoviti pregledi omogućuju vašem doktoru liječiti ova stanja prije nego što postanu ozbiljna.

Sistematski pregled se također može obaviti prije operacije ili prije početka liječenja medicinskog stanja.

Kako se pripremiti za sistematski pregled

Zakažite svoj termin u Poliklinici Help.

Pravilna priprema za vaš sistematski pregled može vam pomoći da što bolje iskoristite vrijeme koje provodite s doktorom. Prije sistematskog pregleda trebate prikupiti sljedeće:

 

 • popis trenutačnih lijekova koje uzimate, uključujući lijekove bez recepta i sve biljne dodatke
 • popis svih simptoma ili boli koju osjećate
 • rezultati nedavnih ili relevantnih testova
 • medicinsku i kiruršku anamnezu
 • ako imate ugrađeni uređaj kao što je elektrostimulator srca ili defibrilator, ponesite kopiju prednje i stražnje strane kartice uređaja
 • sva dodatna pitanja na koja biste željeli dobiti odgovore

Možda ćete se htjeti odjenuti u udobnu odjeću i izbjegavati višak nakita, šminke ili druge stvari koje bi spriječile našeg doktora da u potpunosti pregleda vaše tijelo.

Kako se izvodi sistematski pregled?

Prije sastanka s doktorom, medicinska sestra će vam postaviti niz pitanja o vašoj medicinskoj povijesti, uključujući alergije, prošle operacije ili simptome koje biste mogli imati. Može vas također pitati o vašem načinu života, uključujući – vježbate li, pušite ili pijete alkohol.

Kako okolina utječe na kvalitetu pregleda, pametno je osigurati tišinu i privatnost kao i udobnost za pacijenta i doktora što se u Poliklinici Help trudimo držati na najvišem nivou.

Kao Poliklinika za cijelu obitelj tako i sistematski pregled prilagođavamo obiteljima kako biste svi bili u prilici redovito kontrolirati svoje zdravlje.

Doktor će pregledati određena područja vašeg tijela radi traženja normalne boje, oblika i konzistencije. Određeni nalazi o “inspekciji” mogu upozoriti doktora da se usredotoči na pojedine dijelove. Na primjer, noge mogu biti natečene. Tada će doktor obratiti posebnu pažnju na uobičajene stvari koje uzrokuju oticanje nogu, kao što je višak tekućine uzrokovane vašim srcem, i upotrijebit će ove informacije kako bi mu pomogle u postavljanju dijagnoze.

Područja koja se pregledavaju:

 • Vaša koža – tražit će modrice, posjekotine, madeže ili kvržice
 • Vaše lice i oči – provjera jesu li ujednačene i “normalne”
 • Vaše vratne vene – da vidi jesu li ispupčene, proširene (natečene)
 • Vaša prsa i trbuh (srce, pluća, abdomena) – da vidi ima li ikakvih masa ili izbočina
  • Srce i pluća – fiziklni pregled, EKG, sprimetrija
 • Vaše noge – da vidi ima li oteklina
 • Vaši mišići – za provjeru dobrog tonusa mišića
 • Vaši laktovi i zglobovi – kako bi provjerio ima li oteklina i upala, ima li deformiteta

Palpacija

Stvari koje se obično palpiraju tijekom pregleda uključuju vaše limfne čvorove, zid prsnog koša (da vidite kuca li vam srce jače nego normalno) i vaš trbuh. Doktor će palpacijom vidjeti postoje li mase ili kvržice bilo gdje u vašem tijelu.

Tapkanje

To je kada doktor rukama “tapka” po nekom dijelu vašeg tijela. “Tapkanje” proizvodi različite zvukove. Ovisno o vrsti zvukova koji se proizvode iznad vašeg trbuha, na leđima ili stijenci prsnog koša, doktor može odrediti bilo što od tekućine u plućima ili mase u vašem želucu. To će dati dodatne naznake za moguću dijagnozu.

Auskultacija

Ovo je važna tehnika fizičkog pregleda koju koristi doktor kojom sluša vaše srce, pluća, vrat ili trbuh, kako bi utvrdio postoje li problemi. Auskultacija se često izvodi stetoskopom. Stetoskop će pojačati zvukove koji se čuju u području koje se sluša. Ako na vašem pregledu postoji abnormalan nalaz, može se predložiti daljnje testiranje.

Neurološki pregled

Tijekom sistematskog može se obaviti i neurološki pregled. Ovo može biti vrlo kratko ili detaljnije ovisno o zabrinutostima i nalazima.

Općenito, neurološki pregled je podijeljen u 4 dijela: procjena kranijalnih živaca, procjena motoričke funkcije, procjena senzorne funkcije i procjena refleksa.

Sistematski pregledi kod žena uvijek uključuju ili je preporuka da uključuju i ginekološki pregled, mamografiju, a kod muškaraca savjet je da se radi redoviti pregled prostate.

S obzirom na sve veći porast različitih malignih stanja ove su kontrole nužne i dio su vaše odgovornosti prema vlastitom životu.

Praćenje nakon sistematskog pregleda

Naš doktor Buljubašić dat će vam sve potrebne informacije kao i nalaze prozašle iz vašeg sistematskog pregleda. Ukazat će vam na sve na što biste trebali paziti ili vas uputiti na dodatne preglede ako to procijeni potrebnim. Svakom pacijentu Poliklinika Help pristupa individualno, jer svatko od nas i je jedinstven i za sve postoji drugačiji, njemu prilagođen pristup.

Ako ne budu potrebne dodatne pretrage i ne dođe do zdravstvenih problema, spremni ste za iduću godinu.