Čimbenici načina života koji povećavaju rizik od raka dojke

Žene diljem svijeta imaju veću vjerojatnost da obole od raka dojke nego bilo koje druge vrste, osim raka kože. U SAD-u će primjerice jednoj od 8 žena u nekom trenutku života biti dijagnosticiran rak dojke. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 2800 žena.

Rak je složena bolesti koja dolaze iz mnogo različitih uzroka. Ali određeni čimbenici načina života mogu povećati vaše šanse za rak dojke. Imati jednu ili više ovih osobina ne znači da ćete dobiti bolest. I možete dobiti rak dojke čak i ako nemate nikakve čimbenike rizika.

Težina. Sve je više žena koje pate od viška kilograma. Rizik od raka dojke raste s viškom kilograma, osobito ako ih dobijete nakon menopauze. A zbog prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti veća je vjerojatnost da će se rak vratiti. Ali nisu sve masti jednake. Ono oko vašeg trbuha opasnije je od onog na bokovima ili bedrima. Onostvara hormon inzulin, čija prevelika količina može potaknuti rast stanica raka.

Smanjenje samo 5%-10% vaše tjelesne težine može napraviti razliku. Ako trebate smršaviti, ciljajte na pola kilograma tjedno dok ne postignete svoj cilj.

Alkohol. Previše pijenja podiže razinu estrogena i drugih hormona povezanih s rakom dojke. Također može oštetiti vaše DNK stanice. Ako više od tri alkoholnih pića tjedno, rizik se povećava za 15%.

Pušenje. Vaše su šanse da dobijete rak dojke veće ako ste počeli pušiti prije 17. godine. Nakon što prestanete, vaš rizik ostat će visok oko 20 godina. Ako vam je potrebna pomoć da prestanete, možete:

Pitajte svog liječnika o lijekovima ili flasteru.

Pridružite se grupi za podršku prestanku pušenja.

Pokušajte s akupunkturom i meditacijom.

Hormoni. Nakon što su mnoge žene prestale s hormonskom nadomjesnom terapijom početkom 2000-ih na savjet stručnjaka, stope raka dojke pale su među ženama u postmenopauzi.

HNL s progesteronom i estrogenom koji se uzima tijekom menopauze dulje od 5 godina povećava rizik. Kontracepcijske pilule mogu učiniti isto. Otpuštaju male količine hormona. Kad ih prestanete uzimati, vaš rizik opada.

Radijacija. Ta energija iz elektromagnetskih valova je posvuda oko nas, primjerice u tlu i iz medicinskih rendgenskih zraka. Istraživanja pokazuju da bi mogla postojati veza između raka dojke i zračenja. Ali nije jasno postoji li veza između raka i drugačijeg, niskoenergetskog oblika zračenja koji se naziva radiofrekventno zračenje koje dolazi iz mobilnih telefona ili Bluetooth ili Wi-Fi uređaja.

Odgođeno rađanje. Rizik od raka dojke veći je ako je vaša prva trudnoća nakon 30. godine. To je zato što ste tijekom života izloženi više estrogena. Estrogen uzrokuje rast većine karcinoma dojke.

Trudnoća vam također pomaže u zaštiti od nezdravog rasta stanica koji može dovesti do raka.

Neaktivnost. Velik dio modernog života uključuje sjedenje. Sjedeći način života povećava šanse za pretilost i rak dojke. Potražite načine da ostanete aktivni. Ustanite i hodajte kad god možete. Pronađite aktivnost koja vas diže sa kauča.

Preporuča se najmanje 150 minuta srednje intenzivne aktivnosti svaki tjedan.

Niske razine vitamina D. Niske razine mogu dovesti do većeg rizika od raka dojke.

Petnaest minuta sunčanja tri puta tjedno obično je dovoljno.

Loša prehrana. Nezdrava prehrana bogata je visoko prerađenom hranom — poput čipsa, keksa i slatkiša — i siromašna cjelovitom hranom, poput cjelovitih žitarica te svježeg voća i povrća. To može povećati rizik od raka. Kao i jesti puno crvenog i prerađenog mesa. Hrana kuhana na visokim temperaturama apsorbira kemikalije koje uzrokuju rak. Ne jedite više od tri porcije crvenog mesa tjedno. Studija koja je proučavala mlade žene koje su jele puno crvenog mesa u tinejdžerskim godinama i ranoj odrasloj dobi pokazalo je da imaju 22% veće šanse za rak dojke kasnije u životu.

Kako liječnici karakteriziraju rak dojke?

Liječnici dijele rak dojke na tipove na temelju toga gdje u dojci rak počinje, vrste hormonskih receptora na stanicama raka i kako se rak širi. Ove stvari pomažu odrediti koje tretmane liječnici mogu koristiti, kao i vaše izglede za oporavak.

Rak dojke može biti neinvazivan ili invazivan. Rak dojke je neinvazivan kada se nije proširio izvan područja dojke gdje je započeo.

Duktalni karcinom in situ (DCIS) rani je tip raka dojke koji se nije proširio izvan sluznice mliječnih kanala. Jedan od 5 karcinoma dojke je DCIS.

Invazivni karcinomi počinju u mliječnim kanalima ili u režnjićima dojke (žlijezde koje proizvode mlijeko), ali su se proširili na druge dijelove dojke ili u limfne čvorove u pazuhu. Do 80% svih karcinoma dojke su invazivni karcinomi mliječnih kanala (zvani invazivni duktalni karcinomi). Karcinomi koji počinju u lobulima nazivaju se invazivnim lobularnim karcinomima.

Liječnici dalje karakteriziraju rak dojke prema vrsti receptora koje njihove stanice sadrže. Receptori su proteini koji se vežu na određene tvari u vašoj krvi koje mogu utjecati na rast stanica.

Rakovi dojke s pozitivnim estrogenskim ili progesteronskim receptorima rastu kada su izloženi hormonima estrogenu ili progesteronu. Otprilike 2 od svaka 3 raka dojke su ove vrste.

HER2-pozitivan rak dojke je vrsta raka u kojem vaše tijelo stvara previše proteina koji se zove HER2. To može potaknuti stanice raka dojke da brzo rastu. Oko 20% karcinoma dojke je HER2-pozitivno.

Trostruko negativan rak dojke nije pod utjecajem estrogena ili progesterona i ne uključuje dodatni HER2. Ovaj rak raste brže i teže ga je liječiti nego druge vrste. Oko 15% svih karcinoma dojke je trostruko negativno.

Upalni rak dojke je rijetka vrsta raka dojke koja se brzo širi. Stanice raka blokiraju limfne žile, zbog čega dojke nateknu i pocrvene. Samo 1% do 5% karcinoma dojke su ove vrste.

Postoje i drugi rijetki oblici raka dojke:

Pagetova bolest bradavice počinje u mliječnim kanalima i širi se na bradavicu. Oko 1% do 3% karcinoma dojke su ove vrste.

Angiosarkom počinje u stanicama koje oblažu krvne ili limfne žile. Manje od 1% karcinoma dojke je ovaj tip.

Phyllodes tumori rastu u vezivnom tkivu dojke. Oni čine manje od 1% karcinoma dojke.

Metastatski rak dojke događa se kada stanice raka dojke pobjegnu iz područja dojke i formiraju tumore u drugim dijelovima tijela. Najčešće se to događa u kostima, mozgu, plućima ili jetri. Oko 30% žena kojima je dijagnosticiran manje uznapredovali rak dojke na kraju dobije metastatski rak dojke.

Koji su čimbenici rizika za rak dojke?

Stvari poput vaše dobi i obiteljske anamneze mogu povećati rizik od raka dojke. Neke od čimbenika rizika možete kontrolirati. Drugi, ne možete. Ranije u tekstu naveli smo još neke važne rizike, a na koje možete utjecati.

Većina karcinoma dojke dijagnosticira se kod žena starijih od 50 godina.

Kako se otkriva rak dojke?

Mamografija je najbolji alat za rano otkrivanje raka dojke, kada ga je najlakše liječiti. Ovaj pregled koristi X-zrake za pronalaženje raka kod ljudi koji nemaju simptome. Kada mamografija pokaže točku koja bi mogla biti rak, vaš liječnik će upotrijebiti druge testove kako bi potvrdio radi li se o raku i je li se rak proširio. Ovi testovi uključuju magnetsku rezonancu (MRI), ultrazvuk i biopsiju.

Preporuča se jednom godišnje napraviti mamografiju za žene u dobi od 45 do 54 godine. Nakon što navršite 55 godina, predlaže mamografiju svake druge godine sve dok je vaše zdravlje dobro.

Brinite o zdravlju i zakažite termin za pregled na vrijeme. Poliklinika Help tu je za vas.